ΑΠΟ ΤΟ 1984 Νο1 ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ 18+ www.grapsa.edu.gr

Franchise blog

Ένα ΑΡΙΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ δίπλα σας!

Μία επιτυχημένη επιχειρηματική ομάδα!


Τι είναι το franchise ή αλλιώς σύστημα δικαιόχρησης;

21/12/2022

Το franchise είναι μια μέθοδος για την ίδρυση μίας νέας επιχείρησης ή ακόμη και της αναβάθμισης μιας επιχείρησης που ήδη υπάρχει, κατά την οποία η επιχείρηση του δικαιοδόχου (franchisee) ενσωματώνεται στο σύστημα διανομής και υποστήριξης του δικαιοπάροχου (franchisor). Αφορά δηλαδή την άδεια χρήσης της επωνυμίας (brand name) μιας υφιστάμενης επιτυχημένης επιχείρησης. Δηλαδή αυτό από μόνο του ορίζει τι είναι franchise; Η απάντηση είναι όχι, αφού στον καθορισμό του τι είναι το franchise, πρέπει να ενσωματώσουμε και την όλη διαδικασία υποστήριξης που παρέχεται από τη δικαιοδόχο εταιρεία, με τη μετάδοση τεχνογνωσίας (know how) και την καθοδήγηση της.

Πιο συγκεκριμένα, ο λήπτης (Franchisee) για να μπορεί να πει ότι η επιχείρηση του είναι franchise, υπογράφει μια συμφωνία με την δικαιοπάροχο εταιρεία (Franchisor) στο πλαίσιο της οποίας θα καθορίζεται μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή μέσα στα όρια της οποίας θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον διακριτικό τίτλο του franchisor και θα πλαισιώνεται από το επιχειρηματικό του μοντέλο. Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που ορίζει τι είναι το franchise. Μέσω αυτής τη μεθόδου, ο δικαιολήπτης επιχειρηματίας μαθαίνει γρήγορα και άμεσα τα μυστικά της δουλειάς από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Δικαιοπαρόχου. Να τονίσουμε βέβαια ότι παρά την ένταξη στο σύστημα franchising, ο Δικαιολήπτης παραμένει ένας ανεξάρτητος έμπορος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με δική του ευθύνη.

Ποια είναι όμως τα οφέλη μιας επιχείρησης που θα είναι franchise; Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα, τα οποία πρακτικά συμπληρώνουν πλήρως την απορία μας «Τι είναι το franchising;» και τι περιλαμβάνεται στο σύστημα αυτό.

  • Πρόκειται για μια ήδη γνωστή επωνυμία (brand name) με ήδη ανεπτυγμένο πελατολόγιο.
  • Επιπλέον, ο Δικαιοπάροχος (franchisor) έχει αναπτύξει τις υπηρεσίες που παρέχει επί σειρά ετών δαπανώντας αρκετούς οικονομικούς πόρους. Επιπλέον κάνει συνεχείς ενέργειες και προσπάθειες αναβάθμισης του προϊόντος/υπηρεσίας. Έτσι ο Λήπτης δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον…τροχό!
  • Ο Λήπτης δέχεται μακροχρόνια επιχειρηματική υποστήριξη και συμβουλές οικονομικής διαχείρισης.
  • Παρέχεται συνεχής τεχνική και επιχειρηματική εκπαίδευση σε όλους του τομείς που απαιτείται για τη λειτουργία της επιχείρησης. Τόσο για το λήπτη όσο και για το προσωπικό και τα στελέχη του.
  • Παρέχεται διαρκής υποστήριξη μάρκετινγκ με ένα οργανωμένο μηχανισμό διαφήμισης, που πραγματοποιείται τόσο από τον Franchisor σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και από τον ίδιο τον επιχειρηματία σε τοπικό επίπεδο, αλλά πάντα με καθοδήγηση και συμβουλές.
  • Υπάρχει ένα έτοιμο και οργανωμένο δίκτυο προμηθευτών. Ακόμα και όταν η επιχείρηση αφορά παροχή υπηρεσιών, το δίκτυο προμηθευτών θα φανεί χρήσιμο στην αρχική ίδρυση της εταιρείας.

Τελικά τι είναι το franchise και γιατί να το επιλέξω; Γιατί πρόκειται για μια μέθοδο δημιουργίας μίας επιχείρησης αρκετά ασφαλή, με μειωμένο επιχειρηματικό κίνδυνο, και μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Συνήθως αρκεί ο δικαιολήπτης να ακολουθήσει, όπως άλλωστε υποχρεούται, τις οδηγίες του δικαιοπάροχου όσον αφορά την έναρξη και λειτουργία της επιχείρησης καθώς και τις μεθόδους παροχής υπηρεσιών ή διανομής των προϊόντων.

Βέβαια, δεν αρκεί μια επιχείρηση να είναι franchise για να επιτύχει. Ένα ακόμη βασικό στοιχείο είναι ο δικαιοδόχος να έχει κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς σχετικά με το ποια είναι τα επιτυχημένα franchise, να αποφασίσει πόσα χρήματα θέλει να επενδύσει και εν κατακλείδι να ενταχθεί σε ένα κλάδο που του ταιριάζει και του αρέσει.

Η ιστορική αναδρομή του franchising και πως ξεκίνησε, πάει πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της ζυθοποιίας στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, από το 1930, εμφανίστηκαν μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού (fast food) και μοτέλ. Πλέον η μέθοδος δικαιόχρησης (φραντσάιζ) στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% του λιανικού εμπορίου, στην Ελλάδα είναι περίπου 5% και στις ΗΠΑ φτάνει το 50%!

Μάθετε περισσότερα για το Franchise ΓΡΑΨΑ. Αν σας αρέσει η εκπαίδευση, τότε θα βρείτε στα ΓΡΑΨΑ ένα από τα καλύτερα franchise στην Ελλάδα!