22 Δεκεμβρίου 2020

Τι είναι το franchise ή αλλιώς σύστημα δικαιόχρησης;

 

Τι είναι το franchise ή αλλιώς σύστημα δικαιόχρησης;


Το franchise είναι μια μέθοδος για την ίδρυση μίας νέας επιχείρησης ή ακόμη και της αναβάθμισης μιας επιχείρησης που ήδη υπάρχει, κατά την οποία η επιχείρηση του δικαιοδόχου (franchisee) ενσωματώνεται στο σύστημα διανομής και υποστήριξης του δικαιοπάροχου (franchisor). Αφορά δηλαδή την άδεια χρήσης της επωνυμίας (brand name) μιας υφιστάμενης επιτυχημένης επιχείρησης. Δηλαδή αυτό από μόνο του ορίζει τι είναι franchise; Η απάντηση είναι όχι, αφού στον καθορισμό του τι είναι το franchise, πρέπει να ενσωματώσουμε και την όλη διαδικασία υποστήριξης που παρέχεται από τη δικαιοδόχο εταιρεία, με τη μετάδοση τεχνογνωσίας (know how) και την καθοδήγηση της.

Τι είναι το franchising;

Πιο συγκεκριμένα, ο λήπτης (Franchisee) για να μπορεί να πει ότι η επιχείρηση του είναι franchise, υπογράφει μια συμφωνία με την δικαιοπάροχο εταιρεία (Franchisor) στο πλαίσιο της οποίας θα καθορίζεται μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή μέσα στα όρια της οποίας θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον διακριτικό τίτλο του franchisor και θα πλαισιώνεται από το επιχειρηματικό του μοντέλο. Αυτό είναι εάν από τα βασικά στοιχεία που ορίζει τι είναι το franchise. Μέσω αυτής τη μεθόδου ο δικαιολήπτης επιχειρηματίας μαθαίνει γρήγορα και άμεσα τα μυστικά της δουλειάς από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Δικαιοπαρόχου. Να τονίσουμε βέβαια ότι παρά την ένταξη στο σύστημα franchising, ο Δικαιολήπτης παραμένει ένας ανεξάρτητος έμπορος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με δική του ευθύνη.

Ποια είναι όμως τα οφέλη μιας επιχείρησης που θα είναι franchise; Παρακάτω παραθέτουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα, τα οποία πρακτικά συμπληρώνουν πλήρως την απορία μας «Τι είναι το franchising;» και τι περιλαμβάνεται στο σύστημα αυτό.

  • Πρόκειται για μια ήδη γνωστή επωνυμία (brand name) με ήδη ανεπτυγμένο πελατολόγιο.
  • Ο Δικαιοπάροχος (franchisor) έχει αναπτύξει τις υπηρεσίες/προϊόντα που παρέχει επί σειρά ετών δαπανώντας αρκετούς οικονομικούς πόρους. Επιπλέον κάνει συνεχείς ενέργειες και προσπάθειες αναβάθμισης του προϊόντος/υπηρεσίας. Έτσι ο Λήπτης δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον…τροχό!
  • Ο Λήπτης δέχεται μακροχρόνια επιχειρηματική υποστήριξη και συμβουλές οικονομικής διαχείρισης.
  • Παρέχεται συνεχής τεχνική και επιχειρηματική εκπαίδευση σε όλους του τομείς που απαιτείται για τη λειτουργία της επιχείρησης. Τόσο για το λήπτη όσο και για το προσωπικό και τα στελέχη του.
  • Παρέχεται διαρκής υποστήριξη μάρκετινγκ με ένα οργανωμένο μηχανισμό διαφήμισης, που πραγματοποιείται τόσο από τον Franchisor σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και από τον ίδιο τον επιχειρηματία σε τοπικό επίπεδο, αλλά πάντα με καθοδήγηση και συμβουλές.
  • Υπάρχει ένα έτοιμο και οργανωμένο δίκτυο προμηθευτών. Ακόμα και όταν η επιχείρηση αφορά παροχή υπηρεσιών, το δίκτυο προμηθευτών θα φανεί χρήσιμο στην αρχική ίδρυση της εταιρείας.

Τελικά τι είναι το franchise και γιατί να το επιλέξω; Γιατί πρόκειται για μια μέθοδο δημιουργίας μίας επιχείρησης αρκετά ασφαλή, με μειωμένο επιχειρηματικό κίνδυνο, και μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Συνήθως αρκεί ο δικαιολήπτης να ακολουθήσει, όπως άλλωστε υποχρεούται, τις οδηγίες του δικαιοπάροχου όσον αφορά την έναρξη και λειτουργία της επιχείρησης καθώς και τις μεθόδους παροχής υπηρεσιών ή διανομής των προϊόντων.

Βέβαια, δεν αρκεί μια επιχείρηση να είναι franchise για να επιτύχει. Ένα ακόμη βασικό στοιχείο είναι ο δικαιοδόχος να έχει κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς σχετικά με το ποια είναι τα επιτυχημένα franchise, να αποφασίσει πόσα χρήματα θέλει να επενδύσει και εν κατακλείδι να ενταχθεί σε ένα κλάδο που του ταιριάζει και του αρέσει.

Η ιστορική αναδρομή του franchising και πως ξεκίνησε, πάει πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της ζυθοποιίας στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, από το 1930, εμφανίστηκαν μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού (fast food) και μοτέλ. Πλέον η μέθοδος δικαιόχρησης (φραντσάιζ) στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% του λιανικού εμπορίου, στην Ελλάδα είναι περίπου 5% και στις ΗΠΑ φτάνει το 50%!  

Μάθετε περισσότερα για το Franchise ΓΡΑΨΑ. Αν σας αρέσει η εκπαίδευση, τότε θα βρείτε στα ΓΡΑΨΑ ένα από τα καλύτερα franchise στην Ελλάδα!


Μόνο το Franchise “ΓΡΑΨΑ” παρέχει εγγύηση επιτυχίας:
Μόνο το Franchise ΓΡΑΨΑ παρέχει εγγύηση επιτυχίας!
Νίκος Θεοδωρακάκης,
2 FRANCHISE
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΚΕΝΤΡΟ & ΒΡΥΩΝΗ
Ανεπιφύλακτα ''ΓΡΑΨΑ''! Η μητρική εταιρία «ΓΡΑΨΑ» είναι ξεκάθαρη, ειλικρινής, πάντα δίπλα στον franchisee, σύμβουλος και φίλος!
Ματίνα Σγούρδου,
2 FRANCHISE
ΠΑΤΡΑ: ΚΕΝΤΡΟ & ΑΓ. ΣΟΦΙΑ
Στην Πάτρα είμαστε τα Νο 1 Κέντρα Ξένων Γλωσσών. Χρειάστηκε να ανοίξουμε και 2ο «ΓΡΑΨΑ» στην Πάτρα, γιατί το 1ο γέμισε σπουδαστές!
Μπέτυ Μαγιοπούλου,
2 FRANCHISE
Π. ΦΑΛΗΡΟ & ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΓΡΑΨΑ = know-how + άριστη συνεργασία + κερδοφορία + ευχάριστη καθημερινότητα για τον franchisee.
Κωνσταντίνος Κοντοπόδης,
3 FRANCHISE
ΚΥΨΕΛΗ - ΓΑΛΑΤΣΙ - ΚΕΝΤΡΟ
Έχοντας εργασθεί ως καθηγητής στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ και γνωρίζοντας την πετυχημένη ακαδημαϊκή συνταγή «ΓΡΑΨΑ» ίδρυσα 2 ΓΡΑΨΑ και …πάω και για 3ο!
Θεόδωρος Ευδωρίδης,
FRANCHISEE ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Η γνωριμία μου με τον όμιλο "ΓΡΑΨΑ" ξεκίνησε από τα θρανία ως σπουδαστής και κατέληξα franchisee. Αισθάνομαι δικαιωμένος!
Ντίνα Λεριάδη,
FRANCHISEE Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Ως στέλεχος του Ομίλου Γράψα παρακολούθησα τη διαρκή άνοδο και όντας απόλυτα σίγουρη, πήρα το Franchise ΓΡΑΨΑ και δεν διαψεύσθηκα!
Βάλια Μεταξά,
FRANCHISEE ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΓΡΑΨΑ σημαίνει άριστες ακαδημαϊκές υπηρεσίες και επιχειρηματική επιτυχία!
Νάνσυ Αλεξοπούλου,
ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ
ΕΚΠ/ΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Μόνο στα ΓΡΑΨΑ βρίσκεις σεβασμό, ειλικρίνεια και συνεχή υποστήριξη. Γι αυτό έχουμε μεγάλα Κέντρα 100δων σπουδαστών.
Ουρανία Τζώρτζη,
FRANCHISEE ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
Έκανα το σωστό βήμα! Γιατί στα «ΓΡΑΨΑ» βρήκα υποστήριξη, τεχνογνωσία και επαγγελματισμό!
Χαράλαμπος Μανιώτης
FRANCHISEE ΙΛΙΟΥ
Στα ΓΡΑΨΑ βρήκα γνώση, φροντίδα και μια κερδοφόρα επιχείρηση!
Βασίλης Χουλιάρας
FRANCHISEE Αμαρουσίου
Είμαι ευτυχισμένος που είμαι μέλος της Οικογένειας ΓΡΑΨΑ, συνοδοιπόρος στο ταξίδι προς την επιχειρηματική αριστεία!
Αναστάσιος Μπαντανάς,
2 FRANCHISE
ΧΑΛΑΝΔΡΙ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ πίστεψα και δικαιώθηκα πλήρως! Τίποτα δε δουλεύει στην τύχη: υπάρχει αδιάλειπτη υποστήριξη και καθοδήγηση. Χαίρομαι που τόλμησα!
Ξανθή Κατσαφάδου
FRANCHISEE ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Έχω δικαιωθεί για την επιλογή μου! Νιώθω υπερήφανη για τα μαθήματα υψηλής ποιότητας που παρέχουμε!
« »